5 TIPS OM AKOESTIEK TE VERBETEREN

Een kantoor met afgesloten ruimtes? Dat zie je tegenwoordig niet zo veel. Grote, mooie open werkruimtes krijgen de voorkeur. En terecht, een open ruimte geeft inspiratie en maakt het gemakkelijk om met je collega’s te communiceren. Met de komst van de grote kantoortuinen, komen er ook nieuwe uitdagingen bij zoals: het verbeteren van de akoestiek op kantoor.

Hoe voorkom je dat een kantoor galmt? Is een van de meest gestelde vragen die wij de laatste tijd horen. Logisch, want werken in een kantoor dat galmt, dat wil niemand. Als je in een kantoor bent geweest waar de akoestiek slecht is - dan weet je precies wat we bedoelen. 

Gelukkig zijn er allerlei manieren om de akoestiek op kantoor te verbeteren. In dit blog hebben wij 5 tips om de akoestiek op kantoor te verbeteren. 

Wat is akoestiek? 

Om te weten hoe je akoestiek verbetert, moet je eerst weten wat het is. Akoestiek heeft met geluid te maken. Geluid bestaat uit trillingen die reageren op de ruimte en de materialen die hierin gebruikt zijn. Sommige materialen absorberen geluid zoals stof en accessoires. Andere materialen weerkaatsen het juist, zoals beton, ramen en kale muren. Begrijp je nu al waar het op kantoor vaak misgaat? 

Voor akoestiek geldt: hoe meer zachte materialen in de ruimte, hoe beter de akoestiek. 

Tip 1: Creëer hoekjes en aparte ruimtes

Het kan verleidelijk zijn om zoveel mogelijk materialen tegen de muur aan te zetten: dit veroorzaakt echo’s en dat wil je juist niet. Los het op door aparte hoekjes of kleine ruimtes binnen de grote ruimte te creëren. 

Zo verbeter je de  akoestiek én creëer je privacy. Kies voor roomdividers of stoffen gordijnen om de ruimte te verdelen en het open karakter van de ruimte niet uit het oog te verliezen.

Tip 2: Gebruik zachte materialen 

Accessoires van zachte stofjes, stoffen meubels en vloerkleden zorgen allemaal voor een betere akoestiek. Dit komt doordat zachte materiaal het geluid absorbeert. Materialen met textuur vangen meer geluid op dan gladde oppervlakken. Liever een minimalistisch kantoor zonder te veel accessoires? Kies dan voor akoestische panelen. 

Bevind je kantoorruimte zich op een bovenverdieping? Dan helpt een zachte vloer voor de demping van voetstappen. Fijn voor jou én de onderburen! 

Tip 3: Kies voor planten op kantoor 

Planten zijn onze groene vrienden als het aankomt op akoestiek. Je verwacht het misschien niet, maar ze dempen geluid als geen ander. 

Overweeg daarom om wat meer planten toe te voegen op kantoor. De keuze is reuze: ga je voor een grote plant, een plantenwand of een moswand? Met een roomdivider gevuld met planten verdeel je gelijk  makkelijk een grote ruimte. Een win-win situatie als je het ons vraagt. 

Planten verbeteren niet alleen de akoestiek, maar zorgen ook voor een gezondere werkomgeving. Ideaal toch? 

Tip 4: Gordijnen op kantoor 

Grote ramen en veel licht op kantoor is prachtig. Het grote nadeel? De ramen weerkaatsen het geluid en verslechteren zo de akoestiek. Dit probleem los je op door het te combineren met zachte materialen: gordijnen. 

Kies voor gordijnen die bij het interieur van jouw kantoor passen zoals rolgordijnen, plisségordijnen of lamellen. 

Tip 5: Akoestische panelen 

Last but not least. Dat akoestische panelen bijdragen aan een goede akoestiek komt niet als verrassing. Akoestische panelen zijn er in allerlei soorten en maten te krijgen. Van vilt tot kurk, er is altijd wel iets wat bij jouw kantoor past. 

Je plaatst de panelen bijvoorbeeld op het plafond boven de werkplekken. Dit is niet alleen functioneel, maar ziet er ook stijlvol uit. Wij integreren deze panelen vaak in onze ontwerpen.

Wil je de akoestiek écht verbeteren?

Kies er dan voor om de verschillende opties met elkaar te combineren. Je zal zien dat het geluid je kantoor verbetert. Heb je hier hulp bij nodig? BeSpark helpt je graag! 

Home Blog Akoestiek verbeteren: 5 tips!